.::Salam Setinggi Ukhuwah Sekencang Da'wah::.

Photobucket

Jumaat, 7 November 2008

.::Di sini ku temui ketenangan::.

* Posting kali ini, biarlah ringan sedikit ye*



Assalamualaikum.. Pictures, Images and Photos




Mak-K.Nany-K.Ngah-K.Chik-K.Su; inilah yang banyak mengikatku untuk tulus dalam perjuangan yang penuh liku ini. Hati aku; ada mereka.


Minggu yang berlalu ketika dalam tempoh sementara menunggu result, ujian demi ujian menimpa diri ini. Ku doa'kan moga ianya adalah 'hukuman' kepadaku atas kekhilafan yang telah aku lakukan selama ini.. ALLAH.. Lalu, aku gagahkan diri untuk mengajak sahabat-sahabat yang duk area SELANGOR untuk kami berkumpul. Moga-moga halaqah bersantai akan mengusik hati ini untuk memperbanyakkan mengingati ALLAH..


Programme Manager : Masturah Bt Mohamed Makki a.k.a Mak
Programme Coordinator : Noorul Ellani Bt Yahya a.k.a Kak Nany
Ajk Makanan : Mahirah Bt A Rashid a.k.a Kak Su
Ajk Pengangkutan dan Penempatan: 'Atikah Bt Abdul Rahman a.k.a Kak Chik
Ajk Modul & Sport : Nurun Najihah Bt Sairi a.k.a Kak Ngah


Bukankah Rasulullah s.a.w mendidik kita kalaupun permusafiran bertiga itu, satu di antaranya perlu ada Amirnya (ketua). ^_^.. Dan, sungguh, dalam kehidupan seharian kita, andai kita pratikkan sesuatunya yang telah dididik oleh ajaran ALLAH s.w.t dan Rasulnya, pasti segalanya akan menjadi indah..


Ini antara kesempatan interaksi antara kami :


Gambar kiri: Itu adalah sesi usrah. Kalau perasan, ada alQuran didalam pelukan kami.^_^

Gambar kanan: Itu adalah sesi makan di bawah pondok. Bukan 'pondok panas' deh. Hihi.

.:: Kak Ngah, Kak Su, Mak::.




Sungguh manisnya ukhuwah ini, Kak Ngah datang jauh daripada banting, saudari yang disayangi ini keluar rumah sedari jam 9 pagi lagi. Dan hanya tiba di lokasi KLCC menghampiri jam 12 tghari. Bersungguh hati kak ngah menyemai ukhuwah yang ringkas dan tampak mudah ini ^_^... "Nanti kita buwatlah pulak di Banting!" Itu antara dialogku pada tempoh hari..Kak Ngah menjadi nama pilihan~


Mak.. Jangan marah ek Kak Su bongkarkan identiti Mak as Mak..ehehe.. "Mak"..inilah panggilan yang seingatku adalah cadangan daripadaku ^_^.. Mana taknya, ingat lagi pada klimaks perkenalan kami semua, sering kami bersama, dan kadang-kadang berkongsi 'ilmu agama masing-masing, dalam erti kata lain Usrah@Halaqah@Study circle ^_^. Dan... Masturah Bt Mohamed Makki a.k.a Mak cukup ambil berat tentang setiap antara kami dan banyak mainkan peranan sebagai seorang yang lebih 'dewasa' dari kami ^_^.. Tampak 'huduh' ek panggilan 'Mak'...tapi itulah yang merapatkan kami.. Asalkan seseorang itu redha dan suka dengan cara kita memanggilnya ^_^..


Kak Su. Itu nama yang diri ini sendiri minta bila masing2 sibuk tanya, kita nak panggil Mahirah ape ek. Hehe.. Mane taknye, dah biasa di rumah dengan panggilan Adik@CikSu@UmiSu.. Yang tiada lagi; KAK SU!!






.:: U S R A H ::.

Majlis Usrah itu dimulakan dengan Ummu Furqan dan diakhiri dengan Tasbih Kafarah.



Eleh kak Chik, gamba awak pun adalah ^_^..

Gambar adalah ketika sesi pembentangan SALAHUDDIN AL-AYUBI. Itu tajuk yang diberikan oleh Kak Ngah pada Kak Chik.

Tajuk Kak Chik Pada Mak: Hati yang Bahagia

Tajuk Kak Su Pada Kak Ngah: Kusyuknya Solat dan 13 Rukunnya
Tajuk Kak Nany Pada Kak Su: Adab&Akhlak Berjemaah

Tajuk Mak Pada K.Nany: Peranan Wanita Dalam Perjuangan


Hmmmm..igt AJK Makanan untuk makanan Jasmani je ke? ^_^.. Ituah antara task yang diberi oleh AJK Makanan..

Sayang seribu kali sayang, Kak Nany tak dapat hadir dalam pertemuan pada hari ini.. Kerana kesihatannya yang menjadi antara asbab ALLAH tak mengizinkan kami bersama pada waktu itu.. "Syafakillah~"

Kenapa ye kami tak tukarkan Kak Nany pada panggilan Kak Long@Along? ^_^.. Takpe, sebabnya 'Biarlah Rahsia'..hehe..ye tak Mak?

Dan Kak Chik, seperti biasa, dari rumah adalah Kak Chik, dan antara kami, dia paling manja..alamak,identiti terbongkar.hehe.. tapi apepun, kak Su dah ada, jadi yang tinggal jadi kakak Kaksu ek ^_^..



Andai itu Majlis Usrah, maka dibawah adalah Usrah :








Nama: Yg spatutnya - Yg dibawa ^_^


Mak : Kek@kuih-muih - Kek Batik.Lulus!
Kak Nany : Mee - Ye tak datang cikgu! Hehe..
Kak Ngah: Makanan ringan, chikedes@kacang2 - Karipap wat sniri, kacang ngan yin, keropok sira, biskut bantal. Mantop2!
Kak Chik: Air - Bip bip,handphone ku berbunyi.."Shbt2,esok sila bawa 1 botol mineral setiap sorang ye" .. Hehe...kak chik jgn marah ek..hehe..
Kak Su: Sandwich - Bwk 2 jenis; Inti Telur + Inti Tuna


Hehe...tapi sebelum jam 5 pg Kak Nany msg tak dpt hadir..jadi jam 5 pg tu juga, " Kak Chik, blh x bwk mee" ^_^... Alhamdulillah, kak chik usahakan jg utk kami makanan berat untuk pagi tu~




.::Ngomelan shbt2ku::.


Sebenarnya, kami tidaklah terlalu serius. Tahu juga bergurau. Aii, tak thiqohnye Cik Mahirah ni.Cik Atikah?Cik Masturah?-P.. Antaranya:
- Ke Kedai Toys R Us dan byk juga aktiviti yg kami wat kat situ..
- Ke kedai accesories, pah gap mencuba byk accesories kt situ..




Sahabat ana Masturah Bt Mohamed Makki,


Jazakillahukhairan atas hadiah pemberian dari enti itu..sungguh, terkejut bila tengoknya.. Dan kak chik kata, mak tak tidur pada malam tu untuk sediakan hadiah ini...Apakah hadiahnya wahai sidang pembaca sekalian? Seperti biasa kami sangat sukakan sesuatu yang 'home-made' @ 'hand-made'..Sila rujuk permulaan posting ^_^...



RUGI TAK HARGAI UKHUWAH!!


.::janganlah jadikan ukhuwah itu asbab perjuangan kerana andai kata hilangnya ukhuwah, boleh jadi kamu akan lari dari medan perjuangan, tapi apabila kamu berada di dalam perjuangan, carilah ukhuwah.. Kerana disitu kamu akan merasa betapa manisnya hidup seorang perjuang. Uwais al-Qarni pernah berkata, Biar aku hilang teman kerana berjuang tapi jangan aku hilang teman seperjuangan~::.



Tahu tak sape Uwais Al-Qarni??.. kalau tak tahu takpe,sbb setiap antara kita akan bermula dengan Tidak tahu.. tapi rugi kalau baru tahu dan tak nak develop pengetahuan itu~..Beliaulah yang Terkenal di Langit Tak Terkenal Di Bumi..




.:: Memang hajat kali ni nak posting ringan. Pesan Nabi s.a.w: Balighu anni walau aa yah. So, pandai2 ambil msg. K. Wassalam::.

3 ulasan:

cheekylulu berkata...

salam.. amboi sronotnye nti..
slmt berjuang d main camp nnt..
(^.^)

~Kupu Kupu Solehah~ berkata...

salam, mekasih aida^_^

Tanpa Nama berkata...

salam k.su..hamboi2..banyak beno gambaq nyerr...hehehe... bestnye tgk gambar2 tu balik...pandai yeh karang crita..mabruk..

~k.cik~