.::Salam Setinggi Ukhuwah Sekencang Da'wah::.

Photobucket

Ahad, 18 Januari 2009

Salah siapa?

Kepala babi diletak di surau UM

Abdul Rahim Sabri | Jan 16, 09 10:28am


Pelajar Universiti Malaya (UM) gempar awal pagi ini apabila kepala babi yang dibelah dua, ditemui diletakkan di atas bendera parti politik pembangkang, di dalam surau Akademi Pengajian Islam, UM di ibu negara.

Malaysiakini difahamkan bahawa kepala babi itu ditemui oleh salah seorang pelajar pro-Mahasiswa - Mohd Azlan Zainal - yang pergi ke surau tersebut, untuk menunaikan solat Subuh.

pig head in UMSebelum itu, Mohd Azlan dan seorang lagi rakannya - Ahmad Shahir Md Shah - bertugas mengawal poster dan kain rentang kumpulan tersebut di sekitar kawasan berkenaan.

Ketika itu, katanya, terdapat beberapa orang pelajar yang tidur di dalam surau berkenaan tetapi tidak menyedari kepala babi tersebut diletakkan di situ.

Sebaik sahaja ternampak kepala babi yang diletak di atas bendera parti PAS, Mohd Azlan terus menghubungi pihak keselamatan Universiti Malaya dan pihak polis Brickfields untuk memaklumkan mengenai kejadian tersebut.

Bagaimanapun, ketika ditemui wartawan, Mohd Azlan berkata beliau tidak percayai perbuatan itu dilakukan oleh mahasiswa di situ.

Sebaliknya, beliau mengesyaki ada pihak-pihak lain yang mahu mengganggu-gugat dan mahu memecahkan perpaduan mahasiswa.

universiti malaya um pig head carcass found in surau mosque pc 160109 09Mohd Azlan berkata, pensyarah undang-undang Akademi Pengajian Islam, UM, Dr Ruzman Mohd Noor datang pada kira-kira jam 6 pagi.

"Dr Ruzman juga mengesyaki ada orang tertentu yang melakukan perbuatan tersebut," katanya.

Sebelum ini, mantan exco Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) UM sesi yang lalu, Mohd Hilman Nordin memberitahu Malaysiakini,kepala babi itu diletakkan di atas bendera parti PAS.

Juga terdapat tulisan PMI,PRO-M dan PAS pada bendera tersebut.

Di telinga babi terdapat tulisan nombor 872.

Katanya, pada kira-kira jam 7.30 pagi, Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa) UM, Prof Datuk Dr Mohd Amin Jalaludin, datang ke surau tersebut, selepas dimaklum mengenai kejadian tersebut.

Mohd Hilman berkata, Dr Mohd Amin kemudiannya menasihatkan para pelajar supaya bersurai dan ke kuliah masing-masing.

Menurutnya lagi, kepala babi tersebut dilihat dimasukkan ke dalam kereta polis yang datang ke situ.

Sementara itu, Persatuan Mahasiswa Islam UM (PMIUM) mengadakan satu sidang akhbar pada jam 2.30 petang untuk mengecam perbuatan tersebut.

universiti malaya um pig head carcass found in surau mosque pc 160109 02Sidang akhbar tersebut akan diadakan di depan surau terbabit.

Kampus UM kini hangat dengan kempen pilihanraya kampus yang menyaksikan pertembungan calon-calon kumpulan pro-Aspirasi dan pro-Mahasiswa. Pilihanraya kampus UM dijadual 19 Januari ini.

Sementara itu, Yang Dipertua PMIUM, Mohamad Haafizuddin Abi Rerah berkata, pada jam 8 pagi, pasukan forensik polis tiba di surau tersebut untuk menjalankan siasatan serta untuk mengesan cap jari.

"Kejadian itu mungkin berlaku antara jam 4 hingga 5 pagi tadi. Pada waktu itu, difahamkan terdapat beberapa aktivis pro-Mahasiswa sedang tidur di situ kerana keletihan berkempen. Mereka tidak sedar kejadian itu," katanya ketika dihubungi Malaysiakini.

Mohamad berkata, kepala babi itu diletak di bahagian pintu surau yang jarang digunakan, dan terlindung di belakang sebatang tiang surau.

Kes kepala babi, polis geledah bilik sewa UMANY

Abdul Rahim Sabri | Jan 17, 09 3:21pm


Polis mengeledah bilik yang sewa oleh Persatuan Untuk Belia Baru Universiti Malaya (UMANY) yang pro-Mahasiswa di Rumah Universiti, awal pagi tadi dipercayai berhubung siasatan terhadap kes meletak kepala babi dalam sebuah surau di Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya (APIUM) semalam.

Presiden UMANY, Teh Hoong Keat berkata, kira-kira 30 anggota berpakaian biasa tiba ke rumah itu pada jam kira-kira 1.30 pagi tadi.

Menurutnya, anggota polis berkenaan datang dengan menaiki empat kereta peronda dan sebuah kereta biasa.

Teh berkata, sepuluh anggota yang diketuai oleh seorang yang berpangkat pegawai, naik ke atas dan seorang daripadanya mengeledah bilik mereka.

pig head carcass in universiti malaya um mosque surau 160109 03Manakala yang lainnya menunggu di bawah di luar Rumah Universiti.

Menurut Teh, anggota polis terbabit mengambil masa 45 minit untuk mengeledah bilik mereka.

"Mereka tidak mengambil apa-apa dan beredar pada kira-kira jam 2.15 pagi," kata Teh kepada Malaysiakini.

Sebelum itu, kata Teh, mereka meminta anggota polis terbabit menunjukkan waran untuk mengeledah mereka.

Tetapi, menurut Teh, pegawai berkenaan memberitahu mereka yang pihak polis boleh melakukannya tanpa memerlukan waran.

Semalam, para mahasiswa UM gempar apabila kepala babi yang dibelah dua, ditemui diletakkan di atas bendera parti PAS di dalam surau APIUM.

Kepala babi itu ditemui oleh salah seorang pelajar pro-Mahasiswa - Mohd Azlan Zainal - yang pergi ke surau tersebut, untuk menunaikan solat Subuh.


2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

salam. mintak adress kolej bleh. ada pesanan nak disampaikan.

~Kupu Kupu Solehah~ berkata...

salam, ambil adress YM dulu ye?
yahoo ID: asrar_001
email : asrar_001@yahoo.com